top of page
תמונת הסופר/תDr. Shani Sofer

שלשול כרוני בכלבים וחתולים

עודכן: 25 ביוני 2020

נמאס לכם לצאת כל כמה שעות עם הכלב לטיול? מתקשים לאסוף את הצואה? מוצאים את עצמכם מנקים את הארגז צרכים של החתול כל כמה שעות עקב צואה רכה? המאמר הזה בשבילכם!

שלשול כרוני בכלבים וחתולים

בואו נתחיל בכמה הגדרות בסיסיות -

שלשול – שינוי בתדירות/מוצקות או נפח הצואה. שלשול יכול להיות אקוטי (פחות משבועיים ולרוב חולף לבד או בעזרת טיפול סימפטומטי פשוט של שינוי מזון/תילוע או פרוביוטויקה ) או כרוני ( מעל שבועיים או אפיזודות חוזרות)

בפוסט הזה נדבר בעיקר בשלשול כרוני, שכן הוא לרוב לא מגיב לטיפול סימפטומיטי ודורש אבחון מעמיק. הגורמים לשלשול כרוני הם רבים ונהוג לסווג אותם ע"פ מיקום הבעיה: 1. גורמים בתוך מערכת העיכול ( כדוגמאת – רגישות למזון, דלקות זיהומיות, בעיות בספיגה/עיכול מזון, שלשול המגיב לאנטיביוטיקה, מחלות מעי כרוניות, גופים זרים, השתרבלות מעי, גידולים וכו) 2. גורמים מערכתיים אחרים ( כדגומאת מחלת כליה, מחלת כבד, מחלות הורמונליות – היפרתירואידיזם, אדיסון, סכרת, תת תפקוד של הלבלב ) בהגעכם לוטרינר עם תלונה של שלשול כרוני הדבר הראשון והכי חשוב שיש לעשות זה תשאול מקיף אודות בע"ח, הזנה, סביבת מחייה, היסטוריה רפואית ומאפייני השלשול. למרות שיש נושאי שיחה נעימים יותר, הבנה מעמיקה של סוג השלשול, אופיו, תדירות, נפח, מרקם, צבע וכו מאוד יעזרו לוטרינר להחליט אם מדובר בשלשול שמקורו במעי הדק או כזה שמקורו במעי הגס או שניהם. הבנה זו היא הבסיס להמשך התהליך האבחוני כי לכל אזור יש גורמים שונים ולכן הבנה של האזור המעורב חשובה להחלטה על המשך האבחון וגם על הסיבוכים האפשריים וכמובן על הטיפול שינתן לבע"ח. לאחר התשאול המעמיק הוטרינר יבצע בדיקה פיזיקלית מלאה עם דגש על מצב הגופני של בע"ח, מישוש בטני יסודי, ובדיקה רקטלית. התוכנית האבחונית לרוב כוללת – 1. בדיקות דם מקיפות ( הכוללות ספירת דם, פאנל ביוכימי ורמות מלחים בדם) 2. בדיקות צואה לפרזיטים ותרבית צואה – מומלץ בחום לשלוח את הבדיקה למעבדה חיצונית על מנת לקבל תוצאות אמינות יותר. 3. במקרים בהם יש חשד לבעיות עיכול – יש לבדוק את תפקוד הלבלב ורמות ויטמין בי 12 ופולאט 4. במידת הצורך – הדמייה כדוגמאת אולטרסאונד בטן. כמובן שבמקרים חריגים לעיתים יש צורך בפרוצדורות נוספות, בהתאם לבעיה שאותרה. הטיפול הראשוני לרוב כולל שינוי מזוני ( בהתאם לבעיה החשודה ), פרוביוטיקה, תילוע ואנטיביוטיקה ובמצבים בהם השלשול ממושך או יש גם סימנים לאנמיה בבדיקות הדם מומלץ להוסיף זריקות או כדורים של ויטמין בי 12 שכן רמתו יורדת בכלבים משלשלים ( עקב ירידה בספגיה שלו מהמעי) וחוסר שלו בעצמו מחמיר את השלשול. וכמובן טיפול ספציפי לבעיות שאותרו בבדיקות שבוצעו. לסיכום שלשול כרוני זה אכן מצב לא פשוט לכלב ולבעלים. אך בעזרת תשאול מקיף ואבחון מסודר לרוב ניתן להגיע לבעיה ובטיפול מתאים לייצב את בע"ח. בע"ח שלכם סובל משלשול כרוני? עשיתם כל בדיקה אפשרית ואתם עדיין לא מוצאים פתרון? רגע לפני שאתם מתייאשים - פנו אליי לייעוץ אישי! צרפו את כל המידע והבדיקות שבוצעו ויחד ננסה לדייק את האבחון והטיפול. רק בריאות, ד"ר שני סופר

388 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page